برای شروع، یک ایده کافی ست

فهرست محتوا

ایستگاه چهارم

در این ایستگاه بازم هم بدنبال مفهوم امنیت در کارآفرینی هستیم. مفهومی که بسیاری از افراد فکر می کنند بوسیله آفریدن یک کار می توانند آینده ایمنی برای خودشان دست و پا کنند.

به سوالاتی پاسخ خواهیم داد:
یک ایده خوب چه ویژگی هایی دارد؟

یک ایده خوب از چگونه باید راستی آزمایی شود؟

چگونه یک ایده خلاقانه پیدا کنیم؟

یک داستان

تصویری از بنیانگذار فست فود کی اف سی

توجه او در سال ۱۹۳۴ میلادی، زمانی که در یک پمپ بنزین کار می کرد به رستورانی در همان حوالی جلب شد و با خودش گفت: «کاش می شد مرغ هایم را با روش پخت مخصوص خودم به این مغازه بفروشم. با خودم فکر کردم اینجا که محل گذر و بین راه است، لابد جای خوب و پر از مشتری خواهد شد؛ در ضمن نزدیک محل کار اصلی ام بود و لازم نبود مدام مرخصی بگیرم و از پمپ بنزین اخراجم کنند می توانستم همزمان از هر دو شغل، پول دربیاورم.»

یادداشت

آرامش در همه ی ما ابعاد مختلفی دارد ؛ نیاز به امنیت و ایمنی !
این یک نیاز است که در ابعاد بزرگ آن مربوط به امنیت سرزمینی است که ما در آن زندگی میکنیم. امنیتی که صلح و آرامش برای ما به ارمغان می آورد در ابعاد دیگر شامل امنیت عاطفی است.

در یک رابطه امنیت عاطفی هر دو طرف باید تامین باشد تا آن رابطه را سالم بنامیم وگرنه اگر یک طرف مدام نیاز به امنیت عاطفی طرف دیگر را برطرف کند و هیچ بازخوردی نگیرد احساس سرخوردگی پیش می آید.

پس آموزش روابط صحیح و دادن آگاهی در این مسآله می تواند نیاز امنیت عاطفی ما را تامین کند؛ وقتی ما احساس امنیت در روابط مان نداریم، اغلب سکوت میکنیم یا احساس سرخوردگی خودمان را می پوشانیم یا نمیدانیم کجای کار میلنگد؟

تصویر کلی که باید در رابطه آن را رعایت کنیم و داشته باشیم تصویر کلی امنیت عاطفی است.
بُعد دیگری که از امنیت میتوان نام برد امنیت حق و حقوق ماست. اینکه ما در جایی کار میکنیم که ایده ها یا عقاید ما امنیت داشته باشند یا کسانی در کنار ما هستند که این امنیت را از ما سلب کنند و مارا مجبور کنند که از آنها فاصله بگیریم.

آیا وقتی ایده ای را مطرح میکنیم اطرافیانی داریم که به ما قوت قلب دهند یا کسانی هستند که ما مجوبریم نظرات سازنده ی خود را مخفی نگه داریم تا ایده مان از ما گرفته نشود و نهایتا احساس خشم درونی در ما شکل نگیرد؟

متاسفانه افراد زیادی هستند که برای پیشرفت روان خود تلاش نمیکنند و در همان سطح میمانند؛ آگاهی از این مسئله اگر در طیفی از نمره 0 تا 100 باشد شاید 5% مردم بالای 50 امتیاز بگیرند.

پس رشد روانی و تغییر دادن افکارمان ضروری است وگرنه زندگی ما در همان کیفیتی که هست می ماند؛ بُعد دیگری که جز نیاز ایمنی ما قرار میگیرد و درباره ی آن نیاز به راهنمایی افراد متخصص در این زمینه داریم امنیت مالی است.

البته امنیت مالی دو لبه دارد :

  1. امنیت مالی که ما میدانیم حقوق و دستمزد ثابتی داریم و گذران زندگی میکنیم.
  2. امنیت مالی روان خودمان است؛ یعنی اینکه مسآله ی پول یا سرمایه دغدغه ی اصلی زندگی و مشکل اساسی زندگی ما نباشد و به خاطر مسائل مالی روان خود را اذیت نکنیم.

خیلی از افراد با داشتن شغلی با درآمد خوب این امنیت را تامین میکنند اما هیچ وقت به استقلال مالی و امنیت روانی خود فکر نمیکنند ! دقیقا در همین نقطه است که افراد برای ایجاد امنیت روانی مالی به کارآفرینی دست میزنند. کارآفرینی یکی از منطقی ترین راه هاست. البته راه های دیگری هم وجود دارد، شما می توانید با یک آقازاده دوست بشوید و از رانت آن استفاده کنید و تا آخر عمر یک زندگی لاکچری داشته باشید یا حتی اگر زود به این فکر افتاده اید میتوانید همسر یا شوهری اختیار کنید که شما را از خاک بلند کند، دزدی، کلاهبرداری تکدی گری هم گزینه های خوب دیگری ست که لازم است قبل از اینکه کارآفرین شوید به آنها فکر کنید

اما یک تله ذهنی وجود دارد، ذهن ایرانی ما همیشه بدنبال حساب و کتاب است. همیشه تلاش می کند راه های پول درآوردن دیگران را رمز گشایی کند. از آنجایی که در دقیق ترین حالت ما صرفا می توانیم تاکتیک های کسب و کار دیگران را بررسی کنیم، محاسبات ما به نتایج ایده ها معطوف می گردد. در نتیجه از استراتژی که باعث شده آن ایده خوب به ثمر برسد غافل هستیم. پس اگر ایده ای را کپی میکنیم و ایرانیزه می کنیم باید بسیار هوشیار باشیم. آنقدر اوضاع خلاقیت در دنیا خوب است که کمتر کسی می تواند یک ایده بکر و کاملا نو را خلق کند. در نوآوری های تان هیچ وقت از استراتژی غافل نشوید

نکات بررسی ایده

جایگاه یابی

به بیان مختصر جایگاه‌یابی یا جایگاه‌سازی (معادل اصطلاح انگلیسی positioning) عبارت است از توانایی تاثیرگذاری بر انتظارات ذهنی مشتری از برند یا محصول نسبت به رقیبان. هدف جایگاه یابی ایجاد یک تصویر یا هویت از پیش تعیین شده از برند یا یک محصول در ذهن مشتریان است. به عبارت ساده‌تر جایگاه یک برند تصویری در ذهن مشتریان‌ است که می‌خواهید هنگام تفکر به برند شما، آن را به یاد بیاورند.

طبیعتا هم‌چنان که جایگاه شما باید در طول زمان پیوسته و منسجم بماند، در عین حال با رشد کسب و کارتان و جایگاه بازاری‌تان نیز باید رشد و توسعه یابد.

برای مثال:

یک تولیدکننده کیف دستی می‌تواند خود را به عنوان یک نماد وضعیت لوکس معرفی کند.

یک تولیدکننده تلویزیون می‌تواند خود را به عنوان نوآورترین و پیشروترین در صنعت خود معرفی کند.

یک رستوران زنجیره‌ای فست فود می‌تواند خود را به عنوان تامین کننده غذاهای ارزان معرفی کند

باید به نکته توجه کنید که ایده تان را چگونه میخواهید معرفی کنید

تحقیقات بازاریابی

مارکتینگ ریسرچ یا تحقیقات بازاریابی مجموعه ای از فرآیندهاست که تولید کننده و مشتریان و مصرف‌کننده نهایی را از طریق جمع آوری اطلاعات به هم متصل می کند. این اطلاعات برای تعریف فرصت ها و تهدید های بازاریابی ، ارزیابی فعالیت‌های بازاریابی و درک بهتر نسبت به فرآیند بازاریابی و بهبود آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شما باید بدانید که ایده تان میتوان در شرایط بازار جای خودش را پیدا کند یا خیر

برای رقبایتان را کاملا بررسی کنید.

نقش مشتری

مشتری کیست؟

بیاید اول تکلیف خودمان را با کلمه ” مشتری ” معین کنیم :

“شخص یا شرکتی است که کالا و خدماتی را خریداری می­‌کند”

این تعریف طبق لغات‌نامه های گوناگون و بسیاری از افراد در دنیای کسب و کار درست است. اما اگر همین تعریف از مشتری را برای کسب و کار خود کافی بدانیم ، اشتباه بزرگی مرتکب شده‌ایم.

باید به یاد داشته باشیم که مشتری به هر حال یک انسان هست ،ممکن است پدر ، مادر یا فرزندی باشد با خصوصیات فردی خاص و ترس ها و آرزوهای یک انسان

از این زاویه که به مشتری نگاه کنیم ، او برای خرید محصول یا خدمات ما تحت تاثیر محیط اطراف و آشنایانش خواهد بود. همچنین دغدغه‌های فردی و احساساتش هم در انتخابش موثر هستند.

پس قبل از هر چیز ، مشتری یک فرد در جامعه است که باید بتوانیم با او به عنوان یک انسان ارتباط برقرار کنیم.

منظور این است که آیا ایده ما برای مشتری جذاب است یا خیر؟ آیا حاضر است برای استفاده از ایده ما پولی پرداخت کند؟ اگر ایده ما را خرید آیا حاضر است آن را به دیگران معرفی کند؟

ما برای اینکه امنیت مالی مان را از طریق راه اندازی کسب و کار حفظ کنیم، باید خیال مان راحت باشد که ایده ما به نتیجه می رسد.

چگونه یک ایده خلاقانه پیدا کنیم؟

تریز

تحقیقات اخیر نشان می‌دهند که TRIZ بین ۷۰ تا ۳۰۰ درصد به تولید ایده برای محصولات و خدمات جدید و ایجاد بهبود کیفیت، سرعت می‌بخشد.
یکی از مهم‌ترین راه‌ها این است که ما را برای یافتن راه حل مسئله‌مان، به نظر افکندن در زمینه‌های خارج از دانش، تجربه، سازمان، متخصصین و حتی خارج از صنعت خود تشویق می‌کند (هرچند که این روش برای ما و سازمان‌مان غیرمعمول می‌باشد).
بررسی تمام ابداعات و اختراعات به ثبت رسیده در جهان نشان می‌دهد که هزاران ساعت نیروی انسانی صرف حل مسائل مشابهی شده است که انسان‌ها در زمینه‌های مختلفی با آن درگیر بوده‌اند و درنهایت پس از حل آن‌ها، به نتایج مشابهی دست یافته‌اند. آنچه که TRIZ انجام می‌دهد، این است که با طبقه‌بندی این راه‌حل‌های هوشمندانه، راه‌های ابداعی حل هر مسئله‌ای را شناسایی می‌کند.

دانش تریز (TRIZ) فقط محدود به اختراعات و سیستم‌های فناورانه نمی‌باشد؛ بلکه توسط پژوهشگران مختلف، مفاهیم و اصول آن به دیگر سیستم‌ها نیز تعمیم داده شده‌اند؛ مانند سیستم‌های علمی (مانند علوم پایه و علوم انسانی)، سیستم‌های اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و غیره.

مثالی از کاربرد تریز در شرکت‌های بزرگ دنیا

در حال حاضر این روش در بسیاری از شرکت‌های معتبر نظیر Apple، Nasa، Google، Redbull و P&G به کار گرفته می‌شود.
برای مثال در شرکت P&G و برای برند ژیلت، مسأله‌ی مهم این بود که چگونه تیغ را تیزتر کنیم، اما احتمال بریدن صورت را نیز کاهش دهیم؟
رسیدن به جواب از طریق TRIZ: تعداد تیغ‌ها را به ۴ عدد افزایش دهیم. در این حالت احتمال بریدن یک‌چهارم شده و می‌توان تیغ‌های تیزتری به کار گرفت.

به عنوان مثال:

دانش TRIZ بر حل نوعی از مسئله تحت عنوان “مسئله‌ی ابداعی” متمرکز می‌باشد و اختراع را راه‌حل مسئله ابداعی می‌داند.
مسئله ابداعی چیست؟ مسئله‌ای است که شامل یک یا تعدادی تناقض می‌باشد؛ یعنی وضعیت تضاد و تعارض میان دو پارامتر (از پارامترهای ۳۹ گانه مانند وزن، جرم، حجم، درجه حرارت، سرعت و…).
مثلاً در یک مسئله‌ی ابداعی، ممکن است اجرای یک راه‌حل مستلزم تغییر در یکی از پارامترهای ۳۹ گانه در راستای ایجاد تغییر مطلوب باشد ولی همزمان این تغییر مثبت، موجب ایجاد تغییر نامطلوب در یکی دیگر از ۳۹پارامتر و ایجاد نتیجه منفی در همان سیستم شود؛ بنابراین در چنین حالتی وضعیت تناقضی وجود دارد.
حل «مسئله ابداعی» به معنی دستیابی به راه و روشی است که چنین تناقضی رفع گردد.
آلتشولر با بررسی تحلیلی هزاران سند اختراع، این ۳۹ پارامتر را در یک سیستم شناسائی نموده و آن‌ها را در یک جدول ۳۹ در ۳۹ قرار داد که نشان‌دهنده‌ی انواع وضعیت‌های تناقضی می‌باشد. این جدول ماتریس تناقض‌ها (Contradiction Matrix) نام دارد.

چه ایده ای میگیرد؟

بسیاری از افراد نگران هستند که ایده شان نگیرد. یعنی  اگر شما تمام مراحل فوق را طی کنید: تحقیقات بازار، جایگاه یابی، مشتری شناسی، از روش تریز هم استفاده کنید اما باز هم نگران خواهید بود که چگونه می توان خیالمان از ایده مطمئن باشد؟

یک اصل انسانی وجود دارد،

انتخاب

انتخاب کردن یکی از مسائل انسان بوده است از ابتدای خلقت

انتخاب بین خوب و بد

سود بیشتر یا سود کمتر

شغل بهتر  یا شغل خوب

انتخاب لباس

انتخاب همسر

ایده شما اگر بتواند انتخاب را برای مردم ساده کند احتمال موفقیت اش افزایش پیدا می کند.

اگر ایده  شما اولین انتخاب برای انتخاب بهینه باشد کارتان آسان تر است

اگر  ایده شما تنها انتخاب برای انتخاب بهینه باشد خیلی عالیست

اما اگر ایده شما 2 پارامتر فوق را نداشت نگران نباشد، تلاش کنید ویژگی هایی به ایده تان اضافه کنید که مردم راحت تر شما را انتخاب کنند.

امروزه مردم ذهن بسیار پر مشغله ای دارند، وقت خیلی کمی دارند، دانش تخصصی کمی در زمینه های متنوع دارند. تلاش کنید انتخاب مردم را آسان تر کنید. این یک اصل اساسی ست.

چه کار کنیم که ایده مان را ندزند؟

ایده تان را اجرا کنید

بدانید و آگاه باشید که هیچ ایده ای برای هیچ کسی نیست مگر زمانیکه کسی آن ایده را محقق کند. آن وقت ایده برای او می شود

بعد از اینکه ایده تان را اجرا کردید آن وقت بروید بیوفتید دنبال ثبت شرکت و ثبت برند و ثبت اختراع

اول اجرا کنید بعد قانونی

یک موسیقی

یک فیلم

به فکر باشید

مبادا دیر شود

پناه می بریم به خدا از شر توهمات کارآفرینی

منابع تکمیلی جهت مطالعه:

کتاب تست مامان

کتاب تحقیقات بازاریابی

کتاب تمایز یا نابودی

در این ایستگاه بازم هم بدنبال مفهوم امنیت در کارآفرینی هستیم. مفهومی که بسیاری از افراد فکر می کنند بوسیله آفریدن یک کار می توانند آینده ایمنی برای خودشان دست و پا کنند.

فهرست محتوا

اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp
اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در email
Email
اشتراک گذاری در twitter
Twitter